onsdag 12 augusti 2009

Kaffe - Njutningsmedel eller prestationshöjare?

Bloggen har handlat mycket om prylar den senaste tiden. Det är ju inte så konstigt, eftersom både jag och Carolina har uppdaterat hojarna nyligen (se tidigare inlägg). Hur kul det än är med nya prylar, så får man inte glömma att cykeln bara är ett medel för själva cyklingen. Materialet får inte bli huvudsaken för då har man ju tappat hela poängen.

Jag måste också passa på att kommentera artikeln om kaffe i senaste Kadens. Kopplingen mellan kaffe och cykling har vi ju sett många exempel på den senaste tiden; Magnus Bäckstedts Magnus Maximus Coffee, Fredrik Kessiakoffs KessiaCoffee och cykelklubben Team Solde, som fått sitt namn efter det Café där klubben startades. I länderna kring Medelhavet är kaffet en viktig del av livet och här hemma är ju fikat höjdpunkten på distanspasset.

Kaffets plats i cykelkulturen är självklar och det är ju på sin plats att Kadens skriver om det. Kaffets prestationshöjande egenskaper, känner nog också alla trötta cyklister till. Jag tycker dock att tidningen går över gränsen när man börjar diskutera dosering för maximal prestation och att man med fördel kan ta koffeinet i tablettform för att förenkla doseringen. OK, koffein är inte dopingklassat längre. Man tog bort dopingklassningen 2004 eftersom det är problematiskt att dopingklassa ett ämne som konsumeras dagligen av var och varannan människa. Effekterna på prestationen är dock inte små, som också framgår av artikeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar